“Kapusta – królowa polskich warzyw”
23 listopada w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu odbył się V Regionalny Konkurs Kulinarny pt. "Kapusta - królowa polskich warzyw" pod honorowym patronatem Starosty Sandomierskiego Marcina Piwnika.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch potraw, które oceniało jury w składzie :
- Marcin Maciąg Szef kuchni “Pod Ciżemką” w Sandomierzu
- Kamil Pindych – Szef kuchni „Dwór Dwikozy”
- Bogusława Chruściel – Dyrektor ZSGiH
- Agata Zbyrad - nauczycielka zawodu
Jury degustacyjne:
- Grażyna Szklarska, członek Zarządu Powiatu
- Ewa Jedlińska, zastępca dyrektora ZSGiH w Sandomierzu
- Halina Drozdowska, Absolwentka Szkoły
- Urszula Chabel, Klub Sympatyków Szkoły “Sandomierska Marmolada”
KLASYFIKACJA:
I miejsce
Katarzyna OBRĘBSKA
Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu
za: Ciasto czekoladowe z kapustą kiszoną , lemon curdem i karmelizowanymi orzechami
Pierś z kaczki z puree z czerwonej kapusty
II miejsce
Karolina Ślęzak
Zespół Szkół Nr 1 w Tarnobrzegu i Kornelia Ura, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu
III miejsce
Małgorzata Sikora
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli
Wyróżnienia:
- Aleksandra Wencowska, Zespół Szkół Nr 1 w Tarnobrzegu
- Paulina Ślusarczyk, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli
- Natalia Pawlik, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu
Nagrodę Absolwentów wręczoną przez Halinę Drozdowską (absolwentka szkoły z 1964r.) zdobyła Katarzyna Obrębska uczennica ZSGiH.
Gratulacje wszystkim uczniom i nauczycielom za udział w wydarzeniu złożyli organizatorzy konkursu: Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich oraz Klub Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada”.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!